Ledande sedan 2003 när det gäller säkra köp och försäljningar av lyxklockor

Få fram värdet på din klocka

Att känna till det aktuella och realistiska marknadsvärdet på din klocka är absolut nödvändigt. Du vill ju varken skrämma bort potentiella köpare genom att begära ett överdrivet pris eller sälja din klocka för mindre än vad den är värd. Våra tips hjälper dig att ta reda på värdet på din klocka på ett så enkelt, bekvämt och realistiskt sätt som möjligt.

Värdering på Chrono24

Chrono24 erbjuder dig ett gratis verktyg för värdering.

Tack vare värderingen slipper du springa till en juvelerare eller i värsta fall till en rad olika ställen för att få en rimlig uppskattning av marknadsvärdet. I vårt verktyg väljer du helt enkelt modellen, anger i vilket skick din klocka är och får genast fram det aktuella marknadsvärdet. Vi jämför din klocka med fler än 500 000 annonser i vår aktuella databas. Vår prisrekommendation hjälper dig sedan att komma fram till ett lovande försäljningspris för din klocka. Men tänk på följande: värdet som tas fram är det genomsnittliga priset för jämförbara annonser på vår plattform och inte något garanterat försäljningspris.

Jämförelse med liknande annonser

För att få fram ett lämpligt försäljningspris kan du också göra sökningar på jämförbara modeller. Du bör då tänka på – oavsett om du söker på referensnumret eller modellnamnet – att modeller som har identiska namn kan skilja sig från varandra exempelvis när det gäller materialet (bezel av rostfritt stål eller vitguld?).

Ett annat viktigt kriterium är om lådan och handlingarna finns. Särskilt för nyare klockor med (kvarvarande) garanti har dessa en stor inverkan på priset. Om de inte ingår i leveransomfånget kan det mycket väl leda till en avsevärd prisminskning. Vad gäller äldre klockor är det i allmänhet mindre dramatiskt, och köparna ser oftast mindre kritiskt på att lådan och handlingarna saknas.

Ytterligare en faktor är klockans komplikationer. Om din klocka exempelvis har påkostade komplikationer som en evighetskalender, en månfas eller en flyback-kronograf, så kan det i betydande grad öka värdet på klockan. Därför ska du vara uppmärksam på vilka komplikationer den jämförda klockan har.

Popularitet och efterfrågan bestämmer priset

Precis som i andra branscher beror klockors aktuella värde och försäljningspris på utbud och efterfrågan.

Utveckla en känsla för hur populär din klocka för närvarande är. Titta exempelvis på hur många annonser som just nu har lagts upp på Chrono24. Finns det väldigt många och ständigt nya annonser? Eller har det bara publicerats en enda annons på flera månader? Lägg till jämförbara annonser i din kom-ihåg-lista och håll ett öga på hur snabbt dessa klockor säljs. Fler tips: Leta efter aktuella artiklar om din klocka i bloggar och i branschpressen.

Om din klocka inte längre tillverkas eller bara har kommit ut i begränsat antal har det i regel också en gynnsam effekt på din klockas värde.

Privat säljare eller professionell handlare

Var medveten om att du som privat säljare i regel får ett lägre försäljningspris än en yrkesmässig handlare. Varför? Skälet är enkelt: Yrkesmässiga handlare har en garantiförpliktelse som går utöver köpet. De flesta handlare kan dessutom kontrollera sina klockor med avseende på gångnoggrannhet, täthet osv. före försäljningen och lämna en garanti. Köpare är i regel beredda att betala lite mer för denna riskminimering.

Visste du att vi även erbjuder en depositionstjänst för privata säljare? Denna minimerar risken som ligger i betalningsprocessen och ökar dina försäljningschanser betydligt.

Andra länder, andra priser

Beroende på i vilket land du vill sälja din klocka kan marknadspriset bli något högre eller lägre. Det beror bland annat på landsspecifika fraktkostnader, tullföreskrifter och skattebestämmelser.

I allmänhet är det tillrådligt att använda den inhemska marknaden som referens för att bestämma rätt försäljningspris. På grund av de tullar som kan utkrävas bör du i första hand optimera din annons för den inhemska marknaden. Då blir köpet mycket enklare för båda parter.

Sälj nu